Повернутися в Блог

Алюлоза - низькокалорійний замінник цукру, такий самий на вигляд і смак

Давно відомо, що цукор не є корисним продуктом, і дедалі частіше з’являються нові дослідження, що підтверджують це. Ось чому вчені шукають наступні альтернативи цукру, і кожні кілька років з’являється новий цукрозамінник. І зараз у тренді новий підсолоджувач під назвою алюлоза, або псикоза.

алюлоза

Цей низькокалорійний продукт додають у безалкогольні напої, салатні заправки, морозиво, йогурти і хлібобулочні вироби. Алюлоза використовується як загусник і стабілізатор у таких продуктах, як солодка випічка та тістечка. Вона популярна серед прихильників кето, оскільки містить дуже мало засвоюваних вуглеводів і не впливає на рівень цукру в крові. А пекарі полюбляють алюлозу через те, що вона легко заміняє звичайний цукор у співвідношенні 1:1.

Що таке алюлоза?

Це моносахарид, або простий цукор. У природному вигляді він присутній в дуже невеликих кількостях в таких продуктах, як пшениця, інжир, кукурудза і родзинки. Алюлоза дійсно виглядає як цукор і має смак цукру, але вона не викликає стрибків цукру в крові і містить всього 0,4 калорії на один грам продукту. Це приблизно на 90 відсотків менше, ніж у цукрі, що й сприяло зростанню її популярності.

Алюлозу можна купити в Інтернеті, але коштує вона недешево.

аллюлоза

Чи безпечна алюлоза?

У США вона схвалена Управлінням з контролю за продуктами і ліками (USFDA), яке класифікує аллюлозу як продукт, що “в цілому вважається безпечним”. З іншого боку, алюлоза ще не схвалена Європейським Союзом. І хоч немає ніяких відомих побічних ефектів, довгострокових досліджень на людях також не проводилося.

Що відомо про алюлозу?

Дослідження показали, що близько 70 відсотків d-алюлози всмоктується у шлунково-кишковому тракті (решта виводиться з організму, не перетравлюючись). На відміну від інших штучних цукрів, вона не ферментує в кишечнику, отже не викликає газоутворення і здуття живота. Проте, каже Тіффані Джексон, лікар-натуропат і засновниця оздоровчого центру EcoHealth, надмірне споживання алюлози може викликати проблеми зі шлунково-кишковим трактом, зокрема нудоту і діарею. За її словами, верхня межа норми становить 0,4 грама на кілограм ваги тіла на день, що складає 28 грамів або приблизно 2 столові ложки на день для людини вагою 70 кг.

Чим алюлоза корисна для здоров’я?

аллюлоза

Очевидні плюси аллюлози в тому, що вона практично не містить калорій і не впливає на рівень цукру в крові, що робить її хорошим вибором для хворих на діабет. Але вона може мати й додаткові переваги.

За словами Тіффані Джексон, алюлоза може поліпшити чутливість до глюкози, сприяти спалюванню жиру, і також є дослідження, які показують, що вона може допомогти захистити печінку.

Дослідження, опубліковане в 2010 році, показало, що вживання алюлози під час їжі призводить до зниження рівня цукру в крові після їжі, зменшуючи негативний вплив на чутливість до інсуліну. Інше дослідження показало, що вживання аллюлози учасниками з надмірною вагою зменшувало жирові відкладення (як загальну масу, так і процентний вміст).

Алюлоза в кондитерській справі

Алюлоза виділяється серед підсолоджувачів, таких як еритрит і стевія, завдяки своїм унікальним властивостям. На відміну від еритриту та стевії, алюлоза проявляє схожість зі звичайним цукром, що робить її особливо цікавою для приготування десертів. Однією з помітних відмінностей є здатність алюлози до карамелізації, що відкриває нові горизонти для її використання у виробництві карамелі. Цей процес забезпечує кондитерським виробам на основі алюлози не лише приємний смак, а й характерну карамельну текстуру. Ми в Кето Кето скористалися цією властивістю алюлози і створили перший у нашому меню десерт з карамеллю - кето-батончик “Солона карамель з арахісом” - нашу версію батончика “Снікерс”, для тих, хто прагне зменшити споживання вуглеводів, не втрачаючи при цьому задоволення від улюблених солодощів.

батончик

Замовити наш новий смаколик “Солона карамель з арахісом” можна тут.

Підсумок

Алюлоза має низку серйозних переваг перед традиційними джерелами цукру і навіть іншими цукрозамінниками. Але Тіффані Джексон як і раніше пропонує проявляти розсудливу обережність у її вживанні: «Ми просто не знаємо, який вплив алюлоза може мати на мікрофлору кишківника».

Як і у випадку з більшістю інших продуктів, алюлозу слід додавати до раціону повільно і в невеликих кількостях.

аллюлоза

І остання порада - не підміняйте поняття здорової їжі. “Часто люди починають додавати корисні підсолоджувачі у нездорову їжу, яка не має ніякої поживної цінності”, - говорить доктор Джексон. Іншими словами, корисні властивості алюлози - це не привід почати постійно їсти печиво, нехтуючи свіжими ягодами та овочами, клітковиною і корисними жирами.

  • За матеріалами інтернет-видання CleanPlates