Повернутися в Блог

Динний цукор "еритрітол": ключовий інгредієнт корисних солодощів

Еритрітол зустрічається в природі в деяких фруктах, таких як груша, виноград і особливо диня — тому його часто називають “динний цукор“. У промислових масштабах цей “цукровий спирт” отримують з рослинної сировини, що містить крохмаль, шляхом ферментації за допомогою дріжджових мікроорганізмів. Найчастіше цією сировиною є кукурудза.

Інші назви, які ви можете зустріти: ерітрітол, еритритол, еритрит, ерітріт, E968, erythritol, еритрол, ерітрол.

Саме цей підсолоджувач посідає перше місце серед замінників цукру в кето-спільноті, коли йдеться про приготування низьковуглеводних солодощів. А заслужив він це завдяки своїм унікальним властивостям!

еритрітол

Факт: з 1990 року еритрітол має історію безпечного використання як підсолоджувач у продуктах харчування і напоях та схвалений для використання державними регулюючими органами більш ніж в 60 країнах. Детальніше про це тут.

Що відбувається з еритрітолом всередині нас?

Можливо, ви чули, що в ньому фактично нуль калорій, а також те, що він не засвоюється організмом. Це правда: приблизно 80% спожитого еритрітолу з тонкої кишки всмоктуються у кров, але в незміненому вигляді виводяться з сечею протягом 24 годин. Решта 10-20% потрапляють у товсту кишку, але навіть і тут він не перетравлюється, тому що бактерії кишківника, які беруть участь у травленні, його ігнорують. Тому залишок просто виводиться з організму з калом.

Еритрітол має нульовий глікемічний індекс, тобто не впливає на рівень цукру в крові і на рівень інсуліну, тому може бути використаний при діабеті.

Переваги динного цукру

Еритрітол в порівнянні з іншими цукро-спиртами не має сильно виражених побічних ефектів. А в порівнянні зі стевією — не має сильного присмаку і гіркого післясмаку. В чистому вигляді (без домішок) еритрітол на 70-80% такий ж солодкий, як звичайний цукор. А про те, що він не піднімає інсулін і відповідно не провокує набір зайвої ваги, ви вже знаєте!

Завдяки цим якостям еритрітол використовується не тільки в кетораціоні, але і в звичному здоровому харчуванні тими людьми, які бажають замінити цукор для поліпшення здоров’я.

Цікавий бонус: на відміну від цукру, еритрітол безпечний для зубів; бактерії порожнини рота не можуть його перетравити, тому він не сприяє руйнуванню зубної емалі. Крім того, еритрітол, як і ксиліт, має антибактериальну дію проти стрептококів, отже зменшує зубний наліт і може захищати від руйнування зубів.

Ось рекомендовані обмеження щодо безпечного вживання еритрітолу (і вони досить великі):

  • Для дорослих: 0.78 г на кілограм маси тіла в одній порції їжі або напою (тобто, якщо ви важите 70 кг — це 50 грамів)
  • Для дітей (рекомендація вчених з Європейського агенції з безпеки харчових продуктів): 0.6 г на кілограм маси тіла в одній порції їжі або напою (якщо дитина важить 30 кг — це 18 грамів)

Наприклад, середній вміст еритрітолу в наших десертах — від 1 до 5 грамів на порцію.

Що буде, якщо переїсти еритрітолу?

Доведених тривалих побічних ефектів в таких випадках немає. Якщо вам все ж таки вдасться це зробити — не хвилюйтесь, основним побічним ефектом передозування еритрітол буде лише його проносний ефект. В окремих випадках це може бути здуття живота або нудота. Передозування досягти складно, але ми все одно радимо не зловживати підсолоджувачами, навіть такими безпечними і кето-френдлі, як еритрітол.

корисні десерти

У виробництві нашої продукції та в експериментах на власній кухні, ми використовуємо лише еритрітол. Вивчивши безліч досліджень і поставивши чимало експериментів над власним кетозом, ми зробили висновок: еритрітол є найкращим підсолоджувачем для кето та низьковуглеводного харчування, при цьому найбільш безпечним для здоров’я і не має сильного присмаку або післясмаку. Саме завдяки цій комбінації характеристик він потрапив в нашу корисну випічку, тортики і цукерки!