Повернутися в Блог

Мелатонін - найважливіший антиоксидант

Сучасні люди хочуть жити якомога довше, тому продовження життя — це дуже популярна зараз тема для досліджень.

Чому люди вмирають? Три основні причини смерті:

  • Серцево-судинні захворювання
  • Онкологічні захворювання
  • Метаболічні захворювання, такі як діабет або хвороба Альцгеймера.

Кожна з цих причин пов’язана з певним типом дисфункції, що руйнує мітохондрії. Суть проблеми полягає у надлишку окисного стресу та пошкодженні мітохондрій клітин вільними радикалами.

У нормі людський організм захищається від цих небезпек за допомогою антиоксидантної системи. В організмі є ферменти, які працюють як антиоксиданти, найважливішим з яких вважається глутатіон. Проте є сильніший і ефективніший антиоксидант – мелатонін. Ряд експериментів показав, що мелатонін нейтралізує гідроксильні радикали активніше, ніж глутатіон, а щодо пероксильних радикалів він вдвічі ефективніший за вітамін Е, який давно використовується в кардіології для профілактики серцево-судинних захворювань. Крім того, мелатонін не тільки сам є антиоксидантом, але й активує інші антиоксиданти, зокрема глутатіон.

Мелатонін нам відомий у контексті сну як гормон, що бере участь у регуляції циркадних ритмів. Як ліки його приймають при безсонні, а також для відновлення добового ритму, порушеного далекими перельотами через кілька часових поясів. Також мелатонін є імуномодулятором, і в цій якості його використовують для регулювання роботи імунної системи. І, нарешті, існує безліч досліджень, що показують його онкопротекторну дію.

Отже, мелатонін має такі переваги:

  • потужний антиоксидант
  • вдвічі ефективніший за вітамін Е
  • активує інші антиоксиданти, такі як глутатіон
  • покращує сон
  • підтримує імунну систему
  • має протиракові властивості

Існує дві форми мелатоніну, одна з яких виробляється епіфізом (шишкоподібною залозою) мозку та циркулює у кровоносній системі. Інша форма — це субклітинний мелатонін, що знаходиться всередині мітохондрій. Він допомагає захистити мітохондрії від окислення та пошкодження вільними радикалами. Причому внутрішньоклітинний мелатонін становить більшу частину всього мелатоніну в організмі, і згідно з новими дослідженнями епіфіз є швидше запасним джерелом мелатоніну. Якщо в організмі не вистачає внутрішньоклітинного мелатоніну, тоді він додатково виробляється шишкоподібною залозою. Але що буває, якщо вона виробляє недостатньо мелатоніну?

Нестача мелатоніну може призвести до наступних наслідків:

  • негативно вплинути на якість, глибину та тривалість сну;
  • викликати хронічне запалення в організмі;
  • призводити до втрати антиоксидантного захисту у мітохондріях;
  • спричиняти хронічні дегенеративні захворювання (особливо головного мозку).

Існує таке поняття, як синдром заходу сонця, що проявляється у хворих на деменцію і хворобу Альцгеймера. На заході сонця 45% таких хворих виявляють втому, тривожність, руховие занепокоєння, причиною чого є нестача мелатоніну. Це пояснення виглядає трохи дивним, оскільки ми знаємо, що мелатонін - це гормон темряви, і якраз брак світла стимулює вироблення мелатоніну. Однак нові дослідження показують, що головним стимулом вироблення субклітинного мелатоніну є ближнє інфрачервоне світло, тобто сонце. Деякі частини сонячного спектру стимулюють вироблення мелатоніну всередині клітин, а темрява стимулює його вироблення епіфізом і подальшу циркуляцію у кровоносних судинах. Близько 50% випромінювання сонця припадає на інфрачервоні промені. Таким чином, користь від сонячного світла далеко не обмежується виробленням вітаміну D.

Крім сонця, джерелами ближнього інфрачервоного світла можуть бути:

  • багаття
  • вогонь у каміні
  • свічки
  • лампи розжарювання
  • інфрачервона сауна
  • терапевтичні джерела червоного світла

Багато людей люблять посидіти біля вогнища, і, напевно, помічали розслаблювальну дію його світла, і навіть, можливо, хороший сон після цього. Природний вогонь випромінює інфрачервоні промені, тому сидіння біля вогнища має терапевтичну дію, так само як і світло свічок. Іншим джерелом інфрачервоного випромінювання є лампи розжарювання, якими люди користуються починаючи з 19 століття, де джерелом світла служить розжарена спіраль, на відміну від світлодіодних ламп, де застосовується зовсім інша технологія. Також терапевтичний ефект мають інфрачервоні сауни. Дедалі частіше люди купують інфрачервоні лампи та вдаються до інфрачервоної терапії для лікування болю, запалення та для нормалізації сну.

Таким чином, мелатонін – це не лише гормон темряви, але також і гормон сонячного світла. Сонячне світло має ще одну цікаву властивість: інфрачервоні промені добре відбиваються травою, землею, хмарами, тому не обов’язково підставляти себе під прямі промені сонця, досить просто проводити більше часу на вулиці. Доктор Берг вважає, що перебування на відкритому повітрі та вплив сонця є, можливо, таким самим важливим фактором, як і правильне харчування.

Інша цікава властивість інфрачервоного випромінювання полягає в тому, що воно здатне захистити організм від ультрафіолетового опромінення. Але найголовнішим є те, що інфрачервоні промені сприяють виробленню великої кількості антиоксидантів, що може захистити мітохондрії від пошкоджень, спричинених вільними радикалами.

Які фактори призводять до дефіциту інфрачервоного опромінення? Це люмінесцентне та світлодіодне освітлення, синє світло від гаджетів та комп’ютерів. Багато людей проводять цілий день вдома біля комп’ютера або сидять цілий день за комп’ютером в офісі, повертаючись додому, коли вже стемніло, і таким чином не отримуючи належного обсягу інфрачервоного опромінення, що порушує вироблення мелатоніну в клітинах.

Розуміючи важливу роль мелатоніну і необхідність підтримувати високий рівень його в організмі для протидії впливу вільних радикалів, важливо ще раз підкреслити, що сонячне світло є необхідним не тільки для вироблення вітаміну D, але також і для вироблення мелатоніну.

Підсумовуючи сказане вище: як нам отримати більше інфрачервоного світла?

  • більше часу проводити на вулиці на сонці
  • користуватися медичними джерелами ближнього інфрачервоного випромінювання
  • використовувати лампи розжарювання для освітлення свого будинку
  • розводити багаття, вогонь у каміні або запалювати свічки

І ще насамкінець: Лікар Берг не рекомендує приймати добавки з мелатоніном, тому що при прийомі гормону із-зовні епіфіз припиняє його виробляти, і тіло починає залежати від зовнішніх джерел. Тому, найкраще рішення - активувати здатність клітин самим виробляти мелатонін за допомогою вищезгаданих способів.

За матеріалами Dr. Eric Berg