Повернутися в Блог

Ознаки кетозу і його переваги

Як дізнатися, що ви перебуваєте в стані кетозу?

Найточніші вимірювання дає кетометр, проте він дорогий, як і тест-смужки до нього, та й не всі люблять проколювати пальці для отримання краплі крові. Дешевшою альтернативою є аптечні тести для вимірювання вмісту кетонів у сечі, але вони э недостатньо точними, а також мають особливості інтерпретації, які можуть увести в оману. Однак інструментальні методи виправдані тільки в разі потреби досягнення медичного кетозу. У всіх інших випадках можна цілком обійтися і без тестування. Прислухайтеся до своїх відчуттів, і організм сам підкаже, що ви перебуваєте в стані кетозу.

Нижче описані характерні ознаки кетозу.

Ознака перша: кетогенний «грип»

Через два-три дні після початку кетогенної низьковуглеводної дієти можуть з’явитися відчуття, схожі на симптоми грипу: головний біль, млявість, порушення концентрації. Звичайно, назва «грип» є досить умовною, і всі симптоми виражені значно слабкіше, ніж при справжньому грипі. Оскільки ваше тіло переходить на новий вид палива (жири замість вуглеводів), це вимагає деякого періоду адаптації.

Ознака друга: кетогенне дихання

Коли в крові підвищується кількість кетонових тіл, деякі з них виділяються у формі ацетону, і дихання може набути характерного запаху. Хоч і не всі чують запах ацетону, але він може все ж таки з’являтися при переході на низьковуглеводну кето дієту.

Ознака третя: зміна травлення

Це явище часто супроводжує перехід на будь-яку нову дієту, оскільки бактеріям, що населяють травний тракт, теж потрібен час для адаптації. Перехід на низьковуглеводну кетогенну дієту не є винятком: у деяких людей може бути закреп, у інших — діарея. Але це є тимчасовим і не дуже тривалим явищем.

Ознака четверта: зниження працездатності

Якщо ви не дуже фізично активні, то можливо навіть не помітите цього. Але якщо ви регулярно тренуєтеся, то можете помітити, що ваша сила або витривалість упали. Наприклад, вам важко підняти ту ж саму вагу, що зазвичай, або ж знизилася звична швидкість бігу. Перша причина цього може полягати в тому, що Ви вже спалили короткострокові запаси енергії. При переході на низьковуглеводну кето дієту, найперше, що використовує ваш організм у якості палива, - це запаси енергії у вигляді глікогену, який міститься в печінці і в м’язах. У стані кетозу м’язам не вистачає глікогену для швидкого викиду енергії при значних коротких навантаженнях, таких як підняття важких предметів або швидкий біг. Друга причина зниження працездатності полягає в тому, що ваше тіло ще не звикло використовувати жир і кетонові тіла в якості головного палива, і воно повинно спочатку адаптуватися до нового джерела енергії.

Ознака п’ята: безсоння

На кетодієті 70% енергії, необхідної для живлення мозку, надходить із кетонів, а це зовсім інший вид енергії, тому у кето-початківців може порушуватися сон, поки мозок ще не адаптувався до нового джерела живлення.


Такими є негативні симптоми, що супроводжують перехід на низьковуглеводну кетодієту, але вони короткочасні і проявляються тільки на початкових фазах. Їх можна використовувати як сигнали того, що ви все робите правильно. Ті, хто готовий жити на кето в довгостроковій перспективі, будуть раді дізнатися про наступні позитивні зміни, що супроводжують перехід на цю корисну дієту:

Перевага перша: зниження апетиту

кето-питание

Ви створили в своєму тілі умови для спалювання запасів жиру як джерела енергії. І оскільки у вас є постійні запаси палива, то почуття голоду закономірно стане менш інтенсивним. На цьому етапі багатьом спадає на думку відмовитися, наприклад, від сніданку. Хороший спосіб перейти на інтервальне голодування, правда? Ще одна причина, через яку пропадає сильний голод, - це відсутність стрибків інсуліну, які бувають при вуглеводному і/або частому харчуванні.

Перевага друга: ясне мислення

кето-питание

На кетогенній дієті посилюється ясність мислення, і це є однією з найпривабливіших переваг цієї здорової дієти, навіть привабливіше за схуднення. Кетони - це відмінне паливо для мозку.

Перевага третя: більше фізичної енергії

кето-питание

Коли організм використовує жир як головне джерело палива, ви стаєте більш енергійними протягом усього дня, у вас немає післяобідніх спадів, як на вуглеводному харчуванні. Безсоння початкового періоду проходить, і ви спите навіть краще, ніж раніше, і прокидаєтеся більш відпочилими. Багатьом людям на кетогенной дієті потрібно менше сну, ніж на звичному харчуванні.

Перевага четверта: зниження ваги

кето-питание

Мабуть, найчастіша причина того, що люди переходять на кетодієту — вони хочуть схуднути. Якщо ви починаєте втрачати вагу - це достовірна ознака того, що ви перебуваєте в стані стабільного кетозу. На першому етапі за рахунок падіння базального рівня інсуліну організм може втратити декілька кілограмів води, потім почне витрачатися жир. При цьому ваші м’язи знаходяться в безпеці, оскільки організм забезпечений постійним джерелом палива у вигляді кетонів.


Таким чином, ми розглянули побічні ефекти переходу на низьковуглеводну кетодієту, але ви не повинні їх лякатися і відступати від своєї мети, оскільки вони очікувані і легко переборні. У підсумку ви зможете отримати всі переваги кетогенної дієти, які ми також розглянули.


За матеріалами Dr Dan Maggs.