Повернутися в Блог

Псиліум. Здорова заміна глютену

Псиліум, або псиллум — це лушпиння, або “висівки” насіння подорожника. Це не той подорожник, листочки якого ми в дитинстві прикладали до ранок, а його родич — цінна лікарська рослина.

Псиліум на 80-85% складається з клітковини, і майже не володіє власним смаком. Саме своїм вмістом клітковини він є цінним: в основному це розчинна клітковина, яка насичує наш мікробіом (є пребіотиком) і, до того ж, спонукає його виробляти лептин — гормон ситості. Таким чином, якщо ваша задача — скинути вагу, або не відчувати важкості, якщо випадково з’їли зайвого — він буде дуже доречним.

Але це не все! Псиліум знижує загальний холестерин і LDL-холестерин зокрема, а також нормалізує рівень цукру в крові.

Також псиліум може бути корисний і при наявності деяких захворюваннь шлунково-кишкового тракту, наприклад, синдрому подразненого кишечника, виразкового коліту, а також — при високому артеріальному тиску. Проте, не варто його сприймати як ліки — сам по собі він не вплине на цукровий діабет або гіпертонію, але точно не буде зайвим у здоровому раціоні. Кажуть, псиліум може допомагати і при закрепах або діареї.

Чому ми вважаємо, що саме він — найкраще джерело клітковини на кето і LCHF? Порівняємо: пшеничні і вівсяні висівки містять всього 10-15% клітковини, причому лише 5% розчинної. У вівсяних висівках при цьому близько 60% засвоюваних вуглеводів, а в псиліумі їх практично немає.

Як його використовувати? Ми додаємо його в нашу кето-випічку для текстури та пишності, він є заміною глютену: в мигдальне і кокосове борошно, яке ми використовуємо — без глютену (клейковини). Його можна використовувати не лише в кето-кулінарії, але майте на увазі наступні особливості:

  • Не можна приймати псиліум як сухий порошок.
  • Коли їсте випічку з псиліума, пийте побільше рідини. Це ніколи не буде зайвим.
  • Якщо у вас діабет або ви приймаєте статини, проконсультуйтеся з лікарем. Псиліум може посилити зниження цукру і холестерину, і це варто враховувати при дозуванні ліків.
  • У деяких людей може викликати алергічну реакцію.
  • Один грам чистого “борошна” псиліума вбирає близько 40 мілілітрів води, майте це на увазі для визначення дозувань у випічці і при вживанні в їжу

Наші булочки і сінабони містять псиліум, саме тому вони такі ситні, і до того ж — корисні! 😊

псиліум псиліум псиліум