Повернутися в Блог

Шоколад зранку чи ввечері?

А вам подобається шоколад?

Шоколад, особливо темний, вважається досить корисною їжею, тому що він багатий біологічно активними сполуками, які миють позитивний вплив на організм завдяки своїм антиоксидантним, протизапальним і кардіопротекторним властивостям.

шоколад

Що стосується молочного шоколаду, то його споживання часто пов’язують із шкідливими наслідками (такими, як збільшення ваги) через його високу калорійність. Однак результати недавнього дослідження показують, що молочний шоколад по-різному впливає на здоров’я в залежності від часу його вживання. Все більше даних свідчить про те, що час прийому їжі відіграє важливу роль в регуляції метаболізму і впливає на циркадні ритми. Наприклад, пізня вечеря, що складається з багатої на вуглеводи їжі, порушує толерантність до глюкози і секрецію інсуліну, тим самим сприяючи розвитку діабету 2-го типу.

шоколад

У дослідженні про вживання шоколаду взяли участь 19 жінок європеоїдної раси в постменопаузі з нормальною або надлишковою вагою (середній вік 52 роки, середній індекс маси тіла 25). Учасниці дотримувалися свого звичайного режиму харчування протягом всього дослідження, з трьома змінами у випадковому порядку: два тижні вони споживали по 100 грамів молочного шоколаду (приблизно 542 калорії) після сніданку, два тижні - таку саму кількість молочного шоколаду, але перед сном, і два тижні не їли шоколад взагалі, а між цими двотижневими інтервалами було по одному тижню перерви. Впродовж кожного періоду оцінювалися такі показники, як почуття голоду, бажання солодкого, індекс маси тіла, загальна кількість жиру в організмі і окружність талії. Також дослідники оцінювали склад кишкової мікрофлори учасників і вимірювали рівень глюкози в крові натще, температуру тіла і якість сну.

Дослідники виявили, що вживання 100 грамів молочного шоколаду вранці не призвело до набору ваги. Учасниці повідомили, що вони менше відчували голод та бажання їсти солодке. Коли вони їли молочний шоколад вранці, то споживали приблизно на 300 калорій менше протягом решти дня; у них навіть підвищився рівень спалювання жиру і знизився рівень глюкози в крові. Коли вони їли молочний шоколад ввечері, то споживали приблизно на 150 калорій менше протягом дня, що залишився; також у них підвищилися фізична активність і тепловіддача після їжі, проте ранковий рівень глюкози в крові і толерантність до інсуліну підвищувалися, а також погіршувалася якість сну.

Склад мікрофлори відрізнявся в залежності від того, їли вони шоколад вранці чи ввечері, що цілком логічно, оскільки бактерії в нашому кишечнику теж знаходяться в циркадному ритмі, а їхні різні види є активними в залежності від часу доби.

Ці результати показують, що час вживання молочного шоколаду по-різному впливає на метаболізм, споживання їжі та функцію сну, потенційно впливаючи на загальний стан здоров’я.

баунти паннакотта прага

Для виготовлення наших шоколадних десертів ми використовуємо найякісніші какао-продукти. Рекомендуємо ласувати ними в першій половині дня, коли організм найбільш метаболічно активний. Які б шоколадні десерти ви не спробували - чи то баунті або трюфелі, чи то шоколадна панакота або празький торт - ми гарантуємо не тільки насолоду смаком, але й максимальну безпеку для вашого здоров’я і фігури!

За матеріалами Dr. Rhonda Patrick