Повернутися в Блог

Споживання білка та зайва вага

Чи є ризик розповніти при споживанні занадто багато білка (протеїну)?

Справа в тому, що наше тіло спроможне засвоїти лише певну кількість білка, а його надлишок або виводиться нирками, або є джерелом енергії, перетворюючись на глюкозу. Споживаючи занадто багато протеїну, ми стимулюємо продукування інсуліну, що може навести на думку про накопичення зайвої ваги. Однак протеїни мають одну унікальну властивість - вони запускають вироблення не тільки інсуліну, а й іншого гормону з протилежною дією - глюкагону, що, як і інсулін, виробляється підшлунковою залозою (не плутати з глікогеном, який запасає вуглеводи в організмі). Глюкагон, на відміну від полісахариду глікогену, є гормоном і робить в організмі роботу, протилежну інсуліну: у той час як інсулін накопичує жир, глюкагон спалює його. Образно кажучи, інсулін і глюкагон “нейтралізують” дії один одного, оскільки їх продукування запускається одночасно. І це аж ніяк не та ситуація, коли ви споживаєте вуглеводи, що стимулюють виробництво лише інсуліну.

кетокиш

Наукові дослідження

Схоже, не існує досліджень, які б підтверджували, що надлишок протеїну в здоровому раціоні призводить до ожиріння або набору зайвої ваги. Ймовірно, причина цього в тому, що важко виділити групу людей, які споживають тільки надлишкову кількість білків, і відокремити їх від тих, хто їсть білки разом з вуглеводами. Але якщо ви плануєте обмежити кількість вуглеводів і збільшити кількість білка в збалансованому раціоні, то навряд чи потовстієте.

Вплив надлишку білка на метаболізм

Кетоз

Надлишок білку стимулює вироблення інсуліну, що може сприяти сповільненню процесу кетозу. Кетоз - це фізіологічний стан, що розвивається при вуглеводному голодуванні клітин, коли організм, не отримуючи енергію з вуглеводів, починає розщеплювати власний жир, таким чином сприяючи схудненню. Щоб увійти або повернутися в стан кетозу, необхідно знизити вироблення інсуліну. Але якщо не надто часто вживати протеїн у великій кількості, то метаболична гнучкість дозволить швидко повертатися до стану кетозу.

Можливі негативні ефекти надлишку протеїну в здоровій дієті

  • утома. Це може бути наслідком як різкого викиду інсуліну, так і нестачі соляної кислоти в шлунковому соку, через що білки повільно перетравлюються.
  • здуття живота або запор через те, що травна система перевантажена і не може впоратися з великою кількістю білка.
  • безсоння. Протеїни мають деяку стимулюючу дію, тому можливо буде важко заснути після вживання багатої білками їжі.

Чи може надлишок протеїну завдати шкоди ниркам?

Не існує даних, стосовно пошкодження нирок внаслідок надлишокового вживання протеїну. Однак, можуть з’явитися проблеми, якщо є генетична схильність до порушення пуринового обміну, або якщо нирки і печінка погано працюють, оскільки ці органи відіграють важливу роль у переробці і засвоєнні білків.

Кому може бути корисним надлишок протеїну?

Можете сміливо додавати більше білків у вашу кетодієту, якщо ви молоді і маєте швидкий метаболізм і, головне, якщо у вас великі проміжки між прийомами їжі, наприклад, ви їсте один або два рази на день. У цьому випадку ви даєте своєму організму достатньо часу на перетравлення і засвоєння білкової їжі. Але якщо ваш харчовий режим включає сніданок, обід, вечерю і пару перекусів, то в такому випадку надлишок білка не буде корисний вашому організму.

За матеріалами Еріка Берга